Besøk på Kungeliga Myntkabinettet i Stockholm 20. mai 2013
Av Oddmund Fuglestad

Myntkabinettet i Stockholm ligger like ved slottet i Gamla Stan, på den ærverdige adressen Slottsbacken 6.

Da vi besøkte museet i mai 2013, så var bygningen gjenstand for vedlikehold og av den grunn pakket inn.  Myntkrogen var også stengt, så vi fikk ikke besøkt restauranten/kroen som ligger i tilknytning til myntkabinettet.

 
Bilde av inngangspartiet.

Åpningstidene er mandag-søndag 10:00 – 17:00, og mandager er det gratis inngang.  Det spesielle akkurat denne andre pinsedag i mai, er at Sverige kvelden i forveien har vunnet Ishockey VM på hjemmebane, og beseiret Sveits i Globen i Stockholm.  Trengselen for å komme inn på myntkabinettet mandag morgen klokken 10:00 var derfor totalt fraværende…

Selve museet går over tre etasjer, og er bygget opp som både et numismatisk museum, men også som en folkeopplysningsplass der det er lagt vekt på informasjon og opplysning om økonomi på generell basis. 

I første etasje finner man foruten entré og en liten butikk, også verdens første mynt, elektronmynten fra Syria.  Det ble observert en norsk 2 speciedaler fra 1648, Gimsøydaler, samt andre spennende norske objekter.

 
Bilde av noen av de norske myntene (trykk på bildet for større versjon)

Bildet over viser*;

3) Norsk penning, Olav den Hellige 1015-1030

4) Norsk penning, Harald Hardråde, 1047-1066

5) Norsk penning, Olav Kyrre, 1066-1093

6) Norsk kvartpenning, ukjent myntherre, 1170-1205

9) Dansk penning, Sven Estridsen, 1047-1075

10) Dansk penning, Valdemar I, 1157-1182

*All katalogisering hentet fra museets beskrivelse av objektene.

Videre opp i andre etasje finner man verdens tyngste mynt, en svensk plåtmynt på hele 20 kilo.  Utdrag fra Sverige største skattefunn, Loheskatten, samt utstillinger om Riktes finanser, Sveriges økonomiske historie og utstillingen Spara i bössa och bank.  Bildet under er tatt av sistnevnte utstilling og illustrerer hjemmehusholdningen slik den kunne se ut for noen generasjoner siden.

Det var for øvrig også en kjekk samling av landets eldste sparebøsser utstilt i andre etasje.

Tredje etasje inneholdt en utstilling over medaljekunsten, med Nobel medaljen som det naturlige midtpunkt.  Her var også et lekerom for de små, og det avlåste Drottning Lovisa Ulrikas numismatiske bibliotek.

Numismatiska biblioteket består av cirka 600 hyllemeter bøker og tidskrifter. Bibliotekets samlinger inneholder litteratur som handler om mynt og medaljer fra hele verden, med tyngdpunktet lagt på Europa. Det meste som er publisert om svensk numismatikk finnes i biblioteket, men numismatisk litteratur fra de øvrige nordiske landene er også godt representert.

I tillegg til numismatisk litteratur finns også litteratur om svenske banker og svensk økonomisk historie. De eldsta bøkene er fra 1500-tallet og blant de uvanlige verkene finnes også en spesialsamling, Lovisa Ulrikas numismatiska boksamling.

Alt i alt, så er museet verd et besøk.  Tiden vi hadde til rådighet var dessverre alt for kort, men normalt sett bør man beregne et par timer for å få med seg alt i et rolig tempo.