På besøk hos Island’s eneste mynthandler.

 Av Oddmund Fuglestad

Sigurdur Palmason er innehaver av Island’s eneste mynthandel, Safnaramiðstöðin, som ligger i Hverfisgata 16, Reykjavik.  Torsdag 5. september 2013 var myntklubbens utskremte i Reykjavik og besøkte den hyggelige og innholdsrike butikken til Sigurdur.  Vi ble godt og gjestfritt mottatt, og Sigurdur som tidligere var en av Island’s store samlere fortalte at han hadde åpnet butikken for noen ganske få måneder siden, og baserte seg mye på omsetning via ebay.  Ikke desto mindre, så syntes han det var viktig å ha egen butikk når en skulle drive med kjøp og salg av mynter, og der må vi si oss hjertens enig.  Foruten et rikholdig utvalg av mynter og ikke minst sedler fra Island, så kunne han også skilte med et usedvanlig stort utvalg av feilpreg av islandske mynter.  Sigurdur kunne fortelle at den gode tilgangen på feilpreg skyldtes at «søppelbøtta» på Sedlabanki Islands tidligere hadde en tendens til å komme på avveie.

 


Safnaramiðstöðin

Videre fikk vi også innside informasjon om den berømte 2 kr 1966, 11,5 gram, som ifølge Sieg’s er preget i 300 eksemplarer.  Sigurdur kunne fortelle at det virket litt rart, all den tid det gikk 900 eksemplarer på hver valset plate som det ble stanset ut rondeller fra.  Ikke vet vi, men teorien lyder da i alle fall ikke usannsynlig.

Ellers viste Sigurdur stolt fram den unike boken med fargeprøver som ble sendt Sedlabanki Islands i forkant av utgivelsen av 2. utgave sedlene.  Boken inneholder 5 eksemplarer av hver seddel i ulike fargenyanser, og ble brukt som beslutningsgrunnlag for fargevalg på de offisielle sedlene.


Sigurdur og den unike boka som er for salg i butikken

 

Til slutt må det også nevnes det rikholdige utvalget av poletter, og personlig fanget nok de mange polettene fra Keflavik airforce base min interesse.

Så, for de som skal til Reykjavik, så er det bare å besøke butikken som har åpent mellom klokken 10:00 og 18:00 hverdager.

 Sigurdur kan også treffes på mailadresse siggi@siggipalma.is og har nettsiden http://safnari.is/

Butikken ligger strategisk til i sentrum, et steinkast fra Sedlabanki Islands, nasjonalbanken på Island.

 


Sedlabanki Islands