Chicago-tur 7 - 18. august 2013.

Av Oddmund Fuglestad


The Bean

Turen til Chicago hadde vært planlagt i nesten ett år, og endelig onsdag morgen den 7. august skulle vi dra avgårde på den etterlengtede turen.  Vi var totalt 7 stykker som skulle tilbringe sommerferien sammen under dekke av myntmessen ANA's World Fair of Money 2013.   Ferden gikk via København, og derfra direkte til Chicago.  Etter ca 9 timers flytid fra København landet vi på O'Hare flyplassen i 5-6 tiden onsdag ettermiddag lokal tid.


Hotellet

The Silversmith Hotel & Suites er et boutiquehotell som ligger i sentrum av Chicago, Illinois, USA. Det administreres av Remington Hotell Inc., og befinner seg i den historiske Silversmith bygningen. På slutten av 1890-tallet, begynte Kunst-og håndverkbevegelsen å erstatte nyromanske arkitektur. I 1896 designet Peter J. Weber, fra arkitektfirmaet til DH Burnham og Company, Silversmith-bygget til å reflektere denne overgangen. Bygningen er oppført på det nasjonale registeret over historiske steder. Hotellet har 143 rom, inkludert 63 suiter. The Silversmith Hotel & Suites ligger i sentrum av Chicago på 10 South Wabash Ave., 17 miles fra O'Hare International Airport, 11 miles fra Midway Airport.

The Loop eller Chicago Loop er en av 77 bydeler I Chicago.  Dette er det historiske handelssenteret, og også det historiske teater og shopping området.  Bystyret og fylkesstyret ligger her.  Du finner også den berømte State Street her.  Hotellet lå under the "L", og i parallellgaten til State Street.  

Området avgrenses av Chicago River i nord og i vest, Lake Michigan i øst og av Roosevelt Road i sør. Området inkluderer Grant Park, og et av de størte kunstmuseene i USA, the Art Institute of Chicago. Andre store kulturinstitusjoner i området er the Chicago Symphony Orchestra, the Lyric Opera of Chicago, the Goodman Theatre, the Joffrey Ballet, the central public Harold Washington Library, og the Chicago Cultural Center.

I det som nå er the Loop Community Area, på sørsiden av the Chicago River, nær Michigan Avenue Bridge, anla the U.S. Army Fort Dearborn i 1803.  Det var den første bosettingen i dette området som ble bekostet av the United States.

 

Været var bra, og temperaturen lå på behagelige 25-30 grader under hele oppholdet. Av aktiviteter kan nevnes tur til Niagara Falls, sightseeing og diverse museum.  Vi leide bil en dag og tok turen til fornøyelsesparken Six Flags.  I selve byen fantes det mange ulike severdigheter, som Navy Pier, Shedd Aquarium osv. Og vi fikk også en herlig dag på stranden i sentrum med bading og avslapning.

Niagarafallene (Niagara, indiansk, «vannets torden») er en gruppe på tre fosser i Niagaraelven som renner mellom Eriesjøen og Ontariosjøen. Fallene fører 5720 kubikkmeter vann per sekund, nesten seks ganger mer enn Viktoriafallene, og ligger på grensen mellom provinsen Ontario, Canada og delstaten New York, USA. Fossene er ikke eksepsjonelt høye, men ekstremt brede og de suverent mest vannførende i Nord-Amerika.

Willis Tower er med sine 442 meter (527 meter inkludert spir) Amerikas høyeste skyskraper, og den femte høyeste frittstående konstruksjonen i verden. Den ble påbegynt i 1970 og sto ferdig i 1973. Bygget kostet på det tidspunktet 150 millioner USD, noe som ville ha tilsvart rundt 950 millioner USD i 2005.

                                                                                                           

John G. Shedd Aquarium er et innendørs offentlig akvarium ble åpnet 30. Mai 1930.  Det inneholder mer enn 25.000 fisk og mer enn 1500 ulike arter inkludert fisk, fugler, slanger osv.  Det var tidligere regnet som verdens største innendørs akvarium med sine 19.000.000 liter vann.  Akvariet har idag mer enn 2 millioner besøkende årlig

Navy Pier er en kilometer lang pir ved kysten til Lake Michigan. Den er i bydelen Streeterville.  Den ble bygget I 1916, og kostet da $4,5 millioner, noe som tilsvarer over $96 millioner idag.  Planen var at den skulle fungere som laste område for frakteskip, og lagerbygg ble bygget langs piren.  Men piren var også designet til å være kaiområde for de mange turistbåtene «steamers», og en del av piren ble da designet med henblikk på å tilby avkjøling og underholdning for varme passasjerer.  Piren er i dag Chicagos fremste turist attraksjon.

The Field Museum inviterer deg til å besøke SUE.  Dette er det største og best bevarte skjelettet av Tyrannosurus rex, eller T-Rex som vi kaller det.  Siden skjelettet ble avduket i mai 2000 har mer enn 16 millioner mennesker avlagt Sue et besøk. 


Sue

Six Flags Great America er en Six Flags temapark I Chicago området, lokalisert I Gurnee, Illinois.  Den ble åpnet I 1976 og het da Marriott's Great America. Six Flags kjøpte parken i 1984.  Fra 2011 er parken delt opp I åtte ulike seksjoner; det er en 65,000 m2  vann park, to spesielle barneparker, samt ulike andre former for underholdning.  Totalt strekker parken seg over et område på  1,23  km2  og inneholder 51 ulike «rides».  Parken har bl.a. 14 forskjellige berg- og dalbaner og 4 ulike vann sklier.

En shopping dag I Chicago innebærer  selvsagt en dag på den berømte "Magnificent Mile" langs Michigan Avenue fra Chicago River til Oak Street.  Langs denne handlegaten finner man store butikker som Neiman Marcus, Saks Fifth Avenue, Nordstrom og Bloomingdale's sammen med hundrevis av spesialbutikker som Crate & Barrel, the Apple Store, the Disney Store, American Girl Place, Niketown, Tiffany & Co. og Ralph Lauren.


Chicago river

Selve messen var veldig stor, og det kunne nesten se ut som det var lite publikum den dagen vi var der.  Det var enkelt å slippe til ved bordene, og utvalget av amerikansk mynt og sedler var formidabelt.  For oss som i hovedsak samler norsk mynt, så var det dessverre ikke mye å se.  Av eldre norsk mynt observerte vi en 4 mark 1684 og en 2 skilling 1670 Christian V i grei kvalitet.  Det var dessverre alt.  Vi var på messen på onsdag og lørdag, og spesielt på lørdag ble vi overrasket over at handlerne pakket ned og forlot messen ganske tidlig.  Etter lunsj var det nesten ikke handlere igjen, og det hersket fullt oppbrudd.

Auksjoner prioriterte vi ikke, og det skyldes både at det ikke var noe av interesse for oss, men også at auksjonsfirmaet Stack's ikke tok seg bryet med å sende oss auksjonskataloger.  


Fire forventningsfulle karer på vei inn på messen.  Fra venstre Oddmund, Alf-Kåre, Henning og Harald.